Tabela 1. Twardość wód powierzchniowych. Klasa Twardość 1 klasa do 7,0 mval/dm: czyli do 3,5 mmol/dm'T 1] klasa do [1,0 mval/dm“: czyli do 3,5 mmol/dm3 lll klasa do [4,0 mval/dm3, czyli do 7,0 mmol/drn3 Higieniczno-sanitarne znaczenie twardości wody do picia może być traktowane jako czynnik drugorzędny. Jedynie w przypadkach, gdy ilość soli magnezowych jest bardzo duża (np. chlorku lub siarczanu magnezowego) może to wpływać na smak wody lub wywoływać przejściowe biegumki. Wody bardzo miękkie jak również bardzo twarde mogą być używane do picia bez ujemnego wpływu na zdrowie ich konsumentów. W rzadkich przypadkach niespodziewany gwałtowny wzrost twardości wody może być wskazówką zanieczyszczenia żródła wody do picia (np. studni) fekaliami, które zawierają dużo związków wapnia. Wiąże się to zwykle ze zwiększeniem stężenia takich chemicznych wskaźników zanieczyszczenia jak chlorki i związki azotu. Z gospodarczo-przemysłowego punktu widzenia woda twarda jest nie- pożądana ze względu na duże straty mydła w gospodarstwach domowych oraz przemyśle i łatwość tworzenia osadów w postaci kamienia. Poza tym woda twarda powoduje niekiedy podrażnienia skóry przy częstym myciu. Dlatego też zalecane jest, aby woda do celów gOSpodarczych i do picia nie wykazywała twardości większej od 7,14 mval/dm3. Wodzie używanej przez różne gałęzie przemysłu stawiane są na ogół specjalne wymagania dotyczące jej twardości. Poza niektórymi gałęziami przemysłu spożywczego, jako woda produkcyjna, dopuszczana jest na ogół tylko woda miękka. Specjalne wymagania stawiane są wodzie stosowanej do zasilania kotłów parowych. Dla takiej wody brana jest pod uwagę nie tylko sama jej twardość, lecz również rodzaj poszczególnych związków wapniowych i magnezowych, powodujących tę twardość. Najbardziej szkodliwy jest siarczan wapniowy, gdyż z niego powstaje, trudny do usuwania, twardy kamień kotłowy. Chlorek magnezowy natomiast wywołuje korozję kotłów paIOWych. W tabeli 2 podano opisowe określenia skali twardości wody naturalnej. Tabela 2. Opisowe określenia skali twardości wody. 3 Twardość ogólna Sk 1 d . . mmol/dm naval/dm3 st. tward (°n) a a twar osm 0,00 - 0,89 0,00 - 1,78 0 - 5 bardzo miękka 0,89 - 1,79 1,78 ~ 3,57 5 - 10 miękka 1,79 - 2,68 3,57 ~ 5,35 10 ~ 15 o średniej twardości 2,68 - 3,57 5,35 - 7,13 15 - 20 o znacznej twardości 3,57 - 5,35 7,13 - 10,70 20 ~ 30 twarda powyżej 5,35 powyżej 10,70 powyżej 30 bardzo twarda